June 17

The Xeros Residence / Blank Studio

first_img Houses “COPY” 2006 United States ArchDaily Save this picture!© Bill Timmerman+ 29 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/32620/the-xeros-residence-blank-studio Clipboard The Xeros Residence / Blank StudioSave this projectSaveThe Xeros Residence / Blank Studio The Xeros Residence / Blank Studio ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/32620/the-xeros-residence-blank-studio Clipboard Photographs Photographs:  Bill Timmerman Text description provided by the architects. The Xeros project is sited within a late 1950’s era neighborhood where the urban grid of Phoenix, Arizona is overtaken by the organic land forms of the north phoenix mountain preserve. Located at the end of two dead-end streets, the Xeros residence is positioned upon the upward slope of a 50’x 250’ double lot facing the mountain preserve to the north and the city center to the south.Save this picture!Recommended ProductsWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedThe building parti includes a two-story lower level design studio that descends down into the earth with a single story residence that exists above the studio that is accessed solely by an external stair. The path to the studio level requires that the guest pass behind the mesh screen and descend a short flight of stairs into an exterior, mesh-enclosed forecourt. A stainless steel water feature leads you down the steps and terminates at a reflecting pool. A 3-1/2 foot wide by 19-1/2 tall steel-framed glass door offers entry into the studio from the courtyard. To access the residence, the visitor ascends an exterior steel staircase to an upper level balcony before entering the common room (sitting, dining, and kitchen). The visitor continues through a central gallery towards the cantilevered master suite / media room. This space is completely glazed on the north façade to enjoy the mountain preserve views. To complete the cycle of movement, a cantilevered yellow-glass framed ‘Romeo and Juliet’ balcony allows views back to the city and across the long axis of the building. Save this picture!© Bill TimmermanThe primary building material is exposed steel (as structure, cladding, and shading) that is allowed to weather naturally and meld with the color of the surrounding hills. Called ‘Xeros’ (from the Greek for ‘dry’) as a reminder that all design solutions should be in a direct response to the environment in which the project exists – the building has several environmentally responsible decisions. The form turns an opaque face towards the intense western afternoon sun and the more exposed faces to the south and east are shielded by an external layer of woven metal shade mesh. The long, narrow lot precipitated very tall from with a petite foot print allows the maximum amount of site to be retained for vegetation. The low-water use vegetation is positioned around the residence to add to the shading effect of the screen. The site itself was ‘recycled’ in that new life was injected into a neglected plot in a neglected Phoenix neighborhood.Save this picture!© Bill TimmermanProject gallerySee allShow lessArchDaily + Mark Magazine = Free SubscriptionArticlesAD Interviews: Kieran TimberlakeArticles Share Year:  Area:  209 m² Year Completion year of this architecture project CopyHouses•Phoenix, United States Architects: Blank Studio Area Area of this architecture project Projects “COPY” CopyAbout this officeBlank StudioOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPhoenixWoodUnited StatesPublished on August 19, 2009Cite: “The Xeros Residence / Blank Studio” 19 Aug 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorDining tablesB&B ItaliaDining Table – BullSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Atrium Longlight / RidgelightLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsConcreteKrytonSmart ConcreteCompositesPure + FreeFormTechnical Guide – Creating a Seamless Interior and Exterior Material TransitionEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedWire MeshCarl Stahl DecorCableGreen Wall System – FAÇADESCAPE™More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more